2025.05.11. 15:43:35 3771 133

Hogyan válassz valóban friss húst? Útmutatónkból kiderül
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hús sokak étrendjének fontos része, ám a minősége nem mindegy – sem az egészségünk, sem az ízélmény szempontjából. A boltban vagy piacon járva sokszor csak a színre és az árra figyelünk, de egy jó hús kiválasztása több szemponton múlik. Az alábbi útmutató segít eligazodni – akár kezdő, akár rutinos vásárló vagy.

Hús - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hús

Nézd meg a színt!

Friss marhahús: élénkvörös, kissé nedves, de nem nyálkás. A vágási felület lehet enyhén sötétebb oxidáció miatt, de ne legyen szürkés vagy zöldes árnyalatú.

Friss sertéshús: rózsaszínes-pirosas színű, zsírrétege fehér (nem sárgás).

Friss csirkehús: halvány rózsaszín, nem szürkül, nem nyálkás.

Hal: tiszta, áttetsző szemek, friss, óceánra emlékeztető illat, nem kellemetlen szag.

Szimatolj!

A húsnak semleges, enyhén édeskés illata van – ha kellemetlen, savanykás, vagy erőteljesen "húsos" szaga van, inkább ne vedd meg! A rossz szag a romlás első jele lehet.

Állag és tapintás

A friss hús rugalmas tapintású, ha benyomod az ujjaddal, visszaugrik. Figyel arra, hogy ne legyen nyálkás, ragacsos vagy túl nedves! A hús felülete legyen sima, ne „húzódjon el” vagy málljon szét.

Csomagolt húsnál figyelj ezekre:

Szavatossági idő: mindig nézd meg! Ne vegyél meg olyan húst, aminek aznap vagy másnap jár le a szavatossága, ha nem főzöd meg rögtön.

Vákuumcsomagolt hús: a színe lehet sötétebb, de a csomagolás felbontása után élénkülnie kell.

Csomagolás épsége: ne szivárogjon, figyelj, hogy ne legyen „felfúvódott” vagy sérült!

Vásárlás helye

A hentesnél: kérdezz bátran, nézd meg a vágási felületet, kérj illatmintát vagy friss szeletet.

A piacon: válassz megbízható, engedéllyel árusító henteseket.

A szupermarketben: mindig nézd meg a címkét, származási helyet és tárolási körülményeket.

Nézd a származást!

A magyar, helyi gazdaságból származó hús gyakran frissebb, kevesebb utat tett meg, és kevesebb tartósítószert használnak a kezelésére.

Mire van szükséged?

Sült vagy grillezett ételekhez válassz sovány, jól szeletelhető húsrészt (pl. karaj, csirkemell). Lassú főzéshez válassz zsírosabb, szaftosabb részeket (pl. lapocka, oldalas, marhapofa). Ha levest készítenél, akkor a csontos, inas részek a legjobbak (pl. csirkefarhát, marhacsont, sertéscsont).

A jó hús kiválasztása nem ördöngösség – csak egy kis figyelmet igényel. Nézd meg a színét, szagát, állagát, és mindig ellenőrizd a szavatosságot. A friss, jó minőségű hús nemcsak finomabb, de biztonságosabb is. Vásárolj tudatosan, főzz bátran – a végeredmény magáért beszél majd!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...