Ismeretlen ismerős a konyhában – Receptek céklával
Hogy őszinte legyek, míg gyerekem nem született, nem igazán álltunk közeli kapcsolatban a céklával. Persze, néha fogyasztottuk savanyítva, de hogy akár köretként, vagy egy főétel szerves részeként is használható, eszembe sem jutott. Látva, hogy a lassan 9 hónapos fiatalemberünk milyen élvezettel falatozza ezt a zöldséget, kedvet kaptunk hozzá mi is.
Nem mondom, megsütve, majd pépként elkészítve is finom, de mi, felnőttek valami másra vágynánk. Mondjuk a következők közül valamelyikre?
Tészta céklás szósszal
Hozzávalók:
70 dkg cékla
10 szál kakukkfű
4 evőkanál olívaolaj
4 dkg keményebb sajt (például parmezán)
3 gerezd fokhagyma
fél kg metélt tészta (de a penne is jó)
2 levél zsázsa, vagy 4-5 szál bazsalikom
2 db mogyoróhagyma
só, bors, citromlé
A céklát apró kockákra vágjuk, a hagymát negyedeljük, a fokhagymát felezzük, a kakukkfüvet eltépkedjük. Ezt a négy összetevőt 2 evőkanál olívaolajjal összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. 200 ⁰C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig pároljuk, közben megkeverjük. A tésztát megfőzzük, leszűrjük, de a főzővizet nem öntjük ki, hanem megtartjuk. Közben a sajtot vékony csíkokra szeljük, félrerakjuk. A céklás keveréket a tejszínnel összepürésítjük, majd a tészta főzőlevéből 4-5 decilitert elveszünk, és ezzel felöntjük. Sóval, borssal és egy kis citromlével ízesítjük. A tésztát a szósszal leöntve, sajttal és zsázsával megszórva tálaljuk.
Céklatorta
Hozzávalók:
1 kg cékla
20 dkg fetasajt
1 csokor újhagyma
2 db tojás
15 dkg madársaláta
2 evőkanál mogyoróolaj
5 dkg mogyoróbél
4 evőkanál lágy fehérborecet
1 alma
4 evőkanál olívaolaj
3 szál menta
só, bors, olaj vagy margarin a forma kikenéséhez
A céklát főzd meg enyhén sós vízben nagyjából 50-60 percig. Várd meg, míg meghűl, hámozd meg és szeld nagyobb darabokra. A szintén nagyobb darabkákra reszelt vagy szelt sajttal együtt tedd egy tálba. Az újhagymát pucold meg, majd szeld vékony karikákra. A mentaleveleket vágd kis darabokra, tedd hozzá a tojást, hagymát és keverd össze a céklával. Sóval, borssal ízesítsd, majd egy zsiradékkal kikent formába simítsd bele a masszát. 200 ⁰C-on (hőlégkeverésesben 180 ⁰C-on, gázsütőben a 3.fokozaton) kb. fél óra alatt süsd meg. Az almát hámozd meg, majd negyedeld, majd szeld vékony hasábokra. A salátát mosd, majd szárítsd meg. A mogyorót darabold nagyobb darabokra, és egy serpenyőben pirítsd meg, de olaj nélkül! Az olíva- és mogyoróolajat tedd egy tálba, ízesítsd sóval és borssal. A salátát, almát, olajakat keverd össze és a még meleg „tortával” tálald.
Forrás: essen-und-trinken.de