Itt a tél, elő a mákkal! – Dobd fel vele a hétköznapi ételeket
Nálunk bizony nagy kedvenc a mák, úgyhogy szinte természetes, hogy a mákos bejgli idén sem maradhat ki a karácsonyi sütik repertoárjából. De addig még van pár hét, egy igazi mákrajongónak pedig át kell valahogy vészelni ezt az időszakot!
Mi lenne, ha az egyik legegyszerűbb és talán legkedveltebb receptünket dobnánk fel vele? Mondjuk, a császármorzsát!
Mákos morzsa
Íme, a hozzávalók, 4 főre:
8 dkg őrölt mák
4 dkg búzadara
12 dkg tejföl
26 dkg túró
4 db tojás
2 vaníliarúd
2 dkg liszt
6 dkg cukor
4 evőkanál vaj
4 evőkanál méz
2 csomag vaníliás cukor
2 rúd vanília
só
A túrót csöpögtessük le. A tojásokat válasszuk ketté, majd a sárgákat a tejföllel, a vanília kikapart magjával, citromhéjjal, sóval, a grízzel, túróval keverjük simára. Most jöjjön egy kis pihi, hiszen a keveréket hagyjuk állni 2-3 óra hosszat.
A tojások fehérjét a cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a mákot és az egészet adjuk a túrós keverékhez. Egy hőálló tálat kenjük ki a méz és a vaj keverékével, a sütőt 170 fokra melegítsük és öntsük bele a tésztát. Körülbelül 20 perc alatt sül készre. Ha megvan, 2 kanál segítségével tépjük kis darabokra, porcukorral meghintve és/vagy lekvárral, kompóttal tálaljuk.
Forrás: chefkoch.de