Készülj a mínuszok ellen! - Melengető leves mandarinnal
A téli hidegben, amikor szervezetünk csak úgy szomjazza a vitaminokat, jól esik egy kis citrusos finomság. Nálunk ilyenkor óriási mennyiségű déli gyümölcs, azok közül is főleg mandarin fogy. Remek lehet ebéd után desszert gyanánt, uzsonnára túróval, esetleg keksszel összekeverve, vagy valamilyen gyümölcsös sütibe alapanyagként.
Mert ha mandarin, akkor a desszertnél nem nagyon jutunk tovább. Ez igazából nem is olyan nagy probléma, de mi lenne, ha idén kipróbálnánk valami igazán különlegeset! Mondjuk egy finom levest! Amellett, hogy finom, egy téli hideg napon testet-lelket melengető ételről van szó, az elkészítésével sem kell sokat bíbelődni!
Mandarinos-gombás spanyol leves
Hozzávalók:
70 dkg vagdalt hús
2 doboz gomba, lecsöpögtetve
3 doboz, vagy annak megfelelő mennyiségű mandarin, lével együtt
1 üveg pusztasaláta
1 doboz tejszín
1 tubus ömlesztett sajt
fél flakon ketchup
fél liter zöldséges alaplé
igény szerint valamilyen csípős fűszerkeverék
kevés zsiradék
A vagdalt húst pirítsuk meg a zsiradékon, majd dobjuk rá a többi hozzávalót. A gombát természetesen szeljük fel ízlés szerint, és alaposan csepegtessük le előtte. A mandarint szedjük gerezdekre, akár fel is szelhetjük kisebb darabokra, de a levét ne öntsük le róla! Szóval, ha megpirult a hús, mehetnek rá a többi hozzávalók, először a szárazak, aztán a folyékonyak. Az egészet főzzük össze. Ha kész, ízlés szerint szórhatunk bele a csípős fűszerkeverékből. Csak zöldségekkel és mandarinnal, hús nélkül is finom.
Forrás: chefkoch.de