Mi legyen veled, maradék fánk? – Finom maradékmentés
Van, aki szerint fánkból nem lehet sokat készíteni, mert minden formában elfogy: cukrosan, lekvárosan, csokiöntettel és még sorolhatnánk. Ám sokak szerint a fánk csak frissen jó, sütés után néhány órával, ne adj isten, másnap, már nem az igazi. De mit kezdjünk a rengeteg maradékkal?
Szerencsére nem kell, hogy a kukában landoljon a farsangi finomság! Szuper dolgok készülhetnek a megmaradt „szalagosból”! Lehet belőle mondjuk máglyarakás, de a lenti recept is bevethető!
Rakottas fánkból
Ehhez a szikkadt fánkon kívül a következő hozzávalókra lesz még szükséged:
3 evőkanál liszt
1 db tojássárgája
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
7 dl tej
5 dkg aszalt áfonya
1 marék mazsola
5 dkg tejcsoki+10 dkg étcsoki (vagy fordítva:-))
2 teáskanál vaníliaroma
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
fél dl rum
1 evőkanál vaj
A fánkocskákat tépkedjük kis darabkákra. 1 dl vízben keverjük el a rumot majd tegyük bele ázni az áfonyát és a mazsolát. A tejbe mehet a liszt, a cukor, a vaníliás cukor, a kakaó és a tojássárgája, valamint a vaníliás cukor. Csomómentesen összekeverjük, majd „tűzre vele”, vagyis lassú tűzön forraljuk fel. Mehet bele a csoki, ezzel együtt főzzük sűrűre. Egy tepsit, esetleg torta-, gyümölcskenyér- vagy kuglófformát vajazzunk ki, majd szórjuk bele a fánkdarabokat, amikre mehet a mazsola és az áfonya. Erre öntsük rá a csokiöntetet, és alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol érje a fánkot az öntet. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és körülbelül fél óráig süssük. Amennyiben kerek formában sütöttük, úgy a sütés után ne azonnal borítsuk ki a formából, hanem várjunk vele körülbelül 20 percet.
Egy kis tejszínhab nem árt a tetejére!:-)
Forrás: nosalty.hu