Miért jó a színdiéta? – 2. rész
Tegnap írtunk róla, hogy mi a színdiéta, és miért hasznos. Hogy a különböző árnyalatú zöldségek és gyümölcsök más-más tápanyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaznak, és, hogy ezek együttesen mennyire jó hatással vannak szervezetünk egészséges működésére. Hogy még szélesebb körben megismerhessük a különféle támogató vegyületek és a hozzájuk társítható színek spektrumát, a piros, narancssárga és zöld után, most nézzük meg a lilát, a sárgát és a fehéret. Vagyis az antociánt, a C-vitamint és az allicint.

Az antociánok, amelyek a sötétvörös, lila és kék színű gyümölcsökben és zöldségekben találhatók, erőteljes antioxidáns hatásúak. Ezek az anyagok nemcsak a sejtek védelmét szolgálják, hanem gyulladáscsökkentők és szívvédők is. Az antociánban gazdag ételek közé tartozik a feketeáfonya, a cseresznye, a szőlő és a padlizsán. Ennek a vegyületnek a hiánya hosszú távon károsíthatja az érrendszert és növelheti a szívbetegségek kockázatát.
A „C” talán az egyik legismertebb vitamin, amely szintén fontos antioxidánsként segíti a szervezetet a szabad gyökök elleni védekezésben. Emellett erősíti az immunrendszert, támogatja a bélflóra működését és hozzájárul a kollagéntermeléshez, amely a bőr, a csontok és a kötőszövetek egészségét is biztosítja. A C-vitamin gazdag forrásai közé tartoznak az olyan sárga élelmiszerek, mint például citrusfélék: a citrom és a narancs, valamint a paprika, de például a mangó is. Ha nem fogyasztunk eleget belőle, akkor fokozódhat a fertőzésekre való hajlam, és a bőrünk is veszélybe kerülhet.
Az allicin, a fokhagyma egyik fő hatóanyaga, szintén fontos szerepet játszik a színdiétában, és a fehér színhez társítható. Erőteljes antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes tulajdonságú. Emellett segíti a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és hozzájárul a koleszterinszint normál szinten tartásához. A fokhagyma mellett az allicin olyan más, Allium családba tartozó növényekben is megtalálható, mint a hagyma és a póréhagyma.