Pihentesd a gyomrod! - Húsmentes finomság a nagy karácsonyi eszem-iszom előtt
Fejben talán már mindenki összerakta a karácsonyi menüsort, a süteményeket és nyilván sokunk jutott arra a megállapításra, hogy idén sem pihen túl sokat a pocakunk az ünnepek alatt. Éppen ezért nem árt, ha egy keveset pihentetjük a hasunkat, mielőtt belecsapunk a nagy karácsonyi eszem-iszomba!
Egy húsmentes, céklás csicseriborsós fogás biztosan a kedvenceid közé tartozik majd!
Így készült a csicseriborsó-palacsinta sült céklával
Hozzávalók:
- a palacsintához:
15 dkg csicseriborsóliszt
2 evőkanál hántolatlan szezámmag
4 evőkanál olívaolaj
1 csapott teáskanál baharat fűszerkeverék
só
- a gyömbéres céklához:
1 dl narancslé
2 evőkanál repceolaj
4 db cékla
2,5 dkg gyömbér
fél gránátalma
só
- a mentás szójajoghurthoz:
1 doboz (125 gramm) szójajoghurt
4 db mentalevél
fél sózott citrom (a receptet itt olvashattad)
só
Az elkészítés a következő:
A céklát pucold meg, majd szeld 8 darabra. A gyömbért reszelt le. Egy edénybe mehet a narancslé és egy csipet só, amibe öntsd bele a repceolajat. Ezt alaposan keverd össze. A céklát rakd a lébe, majd az egészet tedd egy sütőzacskóba, zárd le és mehet egy hideg tepsibe. A tepsit tedd 200 °C-ra előmelegített sütőbe. Nagyjából 35 perc alatt készre fog sülni. Fontos, hogy a sütőzacskót ne felejtsd el kilyuggatni, mielőtt a sütőbe teszed! Pirítsd meg a szezámmagot egy serpenyőben, zsiradék nélkül. Ha már pattog, akkor jó. Keverd össze a lisztet, szezámmagot, sót és a fűszert, majd öntsd fel 3 dl vízzel. Hagyd állni körülbelül negyed órát, majd keverd át és zsiradékkal kikent serpenyőben süss a tésztából 4 darab palacsintát. Míg a palacsintatészta pihen, a gránátalmát vágd félbe, magozd ki, majd keverd össze a szójajoghurtot az előzőleg felaprított mentalevéllel, a feldarabolt sózott citrommal és ízlés szerinti sóval. Ha a palacsinták megsültek, és a cékla is elkészült, jöhet a tálalás. A céklát tedd egy edénybe és szórd meg a gránátalma maggal. Egy-egy palacsintát csíkozz fel 3-4 darabra, tedd egy tányérra. Tegyél mellé a céklából, majd öntsd le a joghurttal.
Forrás: essen-und-trinken.de