Pirítósra vele! Próbáld ki ezt a kenhető zöldséges, csirkés rillette-et!
A mai napon már olvashattál a francia kedvencről, a rillette-ről, most ki is próbálhatod. Holnap te leszel a sztár otthon, ha ez kence várja az éhes szájakat reggel a konyhában.
Hozzávalók:
500 g csirkemell
1 nagyobb sárgarépa, hámozva és finomra reszelve
1 közepes cukkini, finomra reszelve
1 vöröshagyma, finomra vágva
3 gerezd fokhagyma, zúzva
1 babérlevél
Friss kakukkfű, ízlés szerint
1 tk só
1/2 tk frissen őrölt fekete bors
1 dl szárnyas alaplé vagy húsleves
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
Kacsazsír vagy csirkezsír
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
A csirkemellet kockákra vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Egy sütőálló serpenyőben vagy tálban melegítsünk fel egy kevés olívaolajat közepes hőmérsékleten.
Süssük meg a csirkemell mindkét oldalát, amíg szép aranybarna lesz.
Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát, és pároljuk üvegesre.
Keverjük hozzá a reszelt sárgarépát és cukkinit, majd pároljuk további 3-4 percig.
Öntsük hozzá az alaplevet, tegyünk bele babérlevelet és kakukkfüvet. Forraljuk fel, majd fedjük le és helyezzük a sütőbe.
Süssük 2-3 órán keresztül, vagy amíg a csirkemell szétfő, és könnyen szétmállik.
Vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk néhány percig hűlni.
A csirkemellet villával vagy kézzel tépkedjük szét, amíg egy pépes állagot kapunk.
Töltsük át a rillette-t üveg vagy kerámia tálba, majd öntsük rá a tetejére a kacsazsírt vagy csirkezsírt.
Hűtsük hűtőben legalább néhány órán keresztül vagy egy éjszakán át.
Tálaljuk friss zöldségekkel vagy kenyérrel. Bon appetit!