Répatorta „light”
Ki mondta, hogy répatortát csakis húsvétkor illik készíteni? Ugye, hogy nincs ilyen szabály? Szerintünk sem! Így hát hoztunk is egy receptet a legfinomabb változatok közül, ami ráadásul még a bűntudatmentes élvezetet is garantálja, ugyanis cukormentes! Ezért tényleg nincs olyan indok, ami ellene szólna egy kis gasztro-csábításnak.
Répatorta diétásan
Hozzávalók (22 cm átmérőjű tortaformához):
150 g vaj
100 g eritrit
30 g vaníliás eritrit
4 db tojás
50 g dió
350 g tisztított répa
50 g mazsola
100 ml olaj
250 g liszt
1 csapott tk szódabikarbóna
2 tk sütőpor
½ tk só
1 tk őrölt fahéj
A díszítéshez:
300 g mascarpone
2 tk instant kávé
60 g eritrit
30 g cukormentes étcsoki
Elkészítés:
Első lépésként a vajat robotgéppel felhabosítjuk az eritrittel és a vaníliás eritrittel, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és azzal is kikeverjük. A diót durvára vágjuk, a répát megpucoljuk, és kis lyukú reszelőn lereszeljük. Az aprított diót a reszelt répát, illetve a mazsolát és az olajat is a tojásos keverékhez adagoljuk, és összedolgozzuk. Bele szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sütőport és a fahéjat, és jól összekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. A krémhez egy tálba tesszük a mascarponét, hozzáadjuk a kávét, és egy robotgép segítségével felhabosítjuk. Kávédarálóban az eritritet porrá törjük és azt is hozzáadagoljuk a krémhez. Habzsákba töltjük a masszát, és kidíszítjük vele a torta tetejét. Majd reszelünk rá egy kevés cukormentes étcsokoládét.
A recept forrása: streetkitchen.hu