Spenót, ha nem főzelék – Készíts belőle levest!
Egy ideje „családilag” szeretjük a spenótot, vagyis mindhárman szívesen fogyasztjuk a belőle készült ételeket, legyen az spenótos-sajtos tészta, édesburgonyával és csirkével készült egytálétel, vagy éppen egy szimpla spenótfőzelék. De azért jó lenne belőle valami más is!
Mondjuk egy finom leves, ami a hűvösebb napokon, melegen fogyasztva igazi lélekmelengető, de a nyári hőmérsékletre hajazó május végi napokon, behűtve is igazán frissítő lehet.
Spenótos-póréhagymás krémleves
Ezeket mindenképpen szerezd be, ha el szeretnéd készíteni ezt a finom levest, méghozzá 2 főre:
15 dkg burgonya
8 dkg spenótlevél (megmosva, megpucolva)
2 szál póréhagyma
1 dl tej
1 dl főzőtejszín
fél liter zöldséges alaplé
2 tojás
2 teáskanál olvasztott vaj
só, bors, szerecsendió
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk. A hagymát szintén megmossuk, majd felkarikázzuk, a fehér és a zöld részt is. A krumpli és a hagymakarikák mehetnek egy edénybe, ahol is a 2 teáskanál olajon megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. Erre öntsük a tejet, főzőtejszínt és a vizet, forraljuk össze, majd lefedve, 20 percig közepes lángon főzzük. Míg a 2 tojást 6-7 perc alatt közepesen lágyra főzzük, addig fejezzük be a levesünket. Az apróra tépkedett spenótlevelekből 2 evőkanállal vegyünk ki, a többit tegyük a tejes-tejszínes lébe, és újra forraljuk fel az egészet. Most pürésítsük az egészet, majd ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Közben már biztos kellő „állagúra” főtt a tojás, úgyhogy pucold meg és hosszában vágd ketté. Tálalásnál tedd a leves mellé, szórd meg a levest spenótlevéllel, sóval, borssal és jó étvágyat!:-)
Forrás: essen-und-trinken.de