2021.09.12. 12:08:08 8271 319

Szeptember ízei – Őszi receptek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ne bánjuk, hogy vége a nyárnak, hiszen annyi sok jót tartogat számunkra az ősz is. Főleg, ha ezen évszak gasztronómiai ízeire gondolunk. A nyár könnyed fogásai után egyre inkább vágyunk a melegítő- és egytálételekre, valamint a szaftos húsokra is. Íme két olyan őszi recept, amiket mindenképp érdemes kipróbálni!

Töltött hagyma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Töltött hagyma

Szüreti szarvaspörkölt szőlővel

Hozzávalók:

  • 1 kg szarvascomb
  • 3 fej vöröshagyma (nagy fej)
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 dkg disznózsír
  • 0.5 csokor kakukkfű
  • 3 db babérlevél
  • 8 db borókabogyó
  • 40 dkg gomba
  • 2 dl vörösbor
  • 20 dkg kékszőlő (1 nagy fürt)

A hagymát vágd fel apróra és a húst kockára. Kezd el a zsíron üvegesre pirítani a hagymát és amikor majdnem kész, dobd bele a kakukkfüvet és kb. egy percig kevergesd együtt a hagymával. Ezután rakd bele a húst, a babérlevelet, a borókabogyót és a paprikát. Kevergesd addig, amíg egy picit oda nem ragad. Ezt követően engedd fel vízzel és hagyd, hogy rotyogjon magában. Amíg fő a szarvas, addig pucold meg a gombát és vágd fel vékony szeletekre. Amikor a húsnak már csak fél óra van hátra, csak akkor dobd bele a gombát és azzal együtt főzd teljesen készre. Ekkor ízesítheted sóval és borssal. Miután a gomba elfőtte a levét és a hús is megpuhult, öntsd hozzá a vörösbort és főzd el az alkoholtartalmát. Fontos, hogy az íze megmaradjon. Végezetül, az utolsó két percben szórd bele a pörköltbe a szőlőszemeket, forgasd át és vedd le a tűzhelyről az elkészült szarvaspörköltet.

Töltött hagyma

Hozzávalók:

  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 2 szelet bacon
  • 2 szelet héj nélküli kenyér
  • 50 g durvára reszelt parmezán sajt
  • 10 szál petrezselyem
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint: só, feketebors

A hagymákat hámozd meg és enyhén gyöngyöző sós vízben főzd meg puhára, ezután csepegtesd le. Miután kihűlt, a hagyma belsejét óvatosan vedd ki úgy, hogy minimum két külső réteg maradjon, nem baj, ha picit több marad. A lyukas belsejű hagymákat olívaolajjal kikent tepsibe rakd bele. Közben a kenyérszeleteket a petrezselyemmel turmix segítségével morzsold össze, ebből tegyél félre két evőkanállal és a maradékhoz add hozzá a kivájt hagyma belsőket és ezzel együtt turmixold tovább. A bacont serpenyőben süsd ropogósra, majd add hozzá az összemorzsolt kenyérhez, továbbá a parmezán felét. A töltelékedet ízesítsd sóval, borssal és a finomra vágott petrezselyemmel. Ezután pedig töltsd meg a hagymáidat. A korábban félretett morzsát keverd össze a maradék parmezánnal és szórd meg a hagymák tetejét és az egészet spricceld kevés olívaolajjal. 200 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süsd készre. Az igazi ízek élménye érdekében forrón tálald.

Forrás: nosalty.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?