Van új a nap alatt – Sütőtökös lasagne
Az ősz egyik legkedveltebb csemegéje kétségkívül a sütőtök, amelynek illata és íze igazi szezonális hangulatot varázsol az otthonokba. Édeskés, mégis karakteres aromája miatt nemcsak magában sütve fantasztikus, hanem számtalan formában felhasználható a konyhában.

Krémes levesként melengető fogás, amely még a legszürkébb napokat is felvidítja. Sütemények alapanyagaként pedig különleges textúrát és természetes édességet ad a desszerteknek. A sütőtök ráadásul tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és rostokkal, így nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Nagyszerű választás lehet egy könnyed, mégis tápláló vacsorához vagy ebédhez. A változatos felhasználási lehetőségeknek köszönhetően akár sós, akár édes fogásokban megállja a helyét. A szezon egyik legizgalmasabb konyhai kihívása, hogy mindig új formában kóstoljuk meg. És ki tudja? Talán egy különleges, rétegezett fogásban is felfedezhetjük, milyen sokoldalú ez a narancssárga kedvencünk.
Hozzávalók:
1 db hohhaido tök
2 db hagyma
2 gerezd fokhagyma
6 dkg vaj
8 dkg liszt
12 db lasagne lap
2 evőkanál zöldséges alaplé
20 dkg tejszín
20 dkg sajt
só, bors, szerecsendió
Mosd meg a tököt, vágd félbe, a magokat távolítsd el. A tököt szeld kockákra, és főzd meg a tököt. Szűrd le a tököt, rakj félre 2,5 deciliter főzőlevet. A hagymát, fokhagymát hámozd meg. A hagymát vágd csíkokra, a fokhagymát kockákra. A vajat olvaszd fel, dinszteld meg rajt a hagymát és fokhagymát. Mehet rá a liszt, amit piríts meg. Add hozzá a tejszínt és a tök főzőlevét. Forrald össze, és ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. Reszeld le a sajtot. A sütőt melegítsd elő 200 °C-ra. Egy hőálló tálat kenj ki zsiradékkal. Most szépen oszlasd el a szósz egy részét a tál alján, mehet rá a lasagnelap egy része, erre a tök, majd újra a szósz, lasagnelap, és tök, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Ha megvan minden, a tetejére mehet a sajt. Az egészet told a sütőbe, 35-45 percre, amíg a sajt aranybarnára nem pirul.
Forrás: brigitte.de