Végre! Itt a cukkiniszezon! – Süss belőle valami finomat!
Korábban azt gondoltam, hogy a cukkini nem tartozik a változatosan elkészíthető ételek közé. Mert mondjuk lehet belőle rántott cukkini, vagy maximum töltött cukkini, és ennyi. Aztán persze ahogy mélyedtem bele a „háziasszonyság” rejtelmeibe, úgy vált világossá: a cukkini „személyében” egy igen sokoldalú zöldséget ismerhetünk meg.
Mert ugye itt van a grillszezon, amikor is zöldségek is kerülhetnek a grillrácsra! Például cukkini is! És nem csak főételek, hanem desszertek, sütemények egyik alapja is lehet. És ami a legjobb, hogy pofonegyszerű, diétás fogások is készülhetnek belőle. Mint például ez itt:
Cukkinis-kukoricás lepény… tészta nélkül!
Vagyis nagyjából úgy néz ki, mint egy lepény, csupán a lisztes tészta marad ki belőle. Érdekesen hangzik, ugye? Akkor ezeket szerezd be hozzá, ha elkészítenéd:
3 db nagy cukkini
1 db hagyma
2 cső kukorica (vagy ennek megfelelő mennyiségű fagyasztott vagy konzerv kukorica)
5 db tojás
3 evőkanál vaj
só, bors
15 dkg reszelt sajt
1 evőkanál oregánó
A felkockázott hagymát a felhevített vajban pirítsd üvegesre. Ezután mehet rá a már előzőleg vékony karikákra szelt cukkini és a kukorica. Vegyük le a tűzről, ízesítsük sóval, borssal, oregánóval és keverjük hozzá a sajtot is (egy kicsit hagyjunk, a tetejére kell majd). Ha mindez kész, mehetnek bele a tojások is. Melegítsük elő a sütőt 185 ⁰C-ra. A keveréket öntsük piteformába, vagy egy kerek jénai tálba, szórjuk meg a maradék sajttal és mehet is a sütőbe. Nagyjából negyed óra kell neki, míg szép aranybarnára sül. Jó étvágyat hozzá!:-)
Forrás: kochkarussell.com