Világbajnok kiskifli! – Ha vendégek jönnek, vagy ha Te leszel vendég
Ahogy a legtöbb egyszerű, finom és éppen ezért gyakran használt receptemre, úgy erre a nagyon szuper kifli receptre is véletlenül, ha úgy tetszik, szükségből bukkantam rá. Valami finomat szerettem volna sütni, de persze, tojás nem volt itthon.
Hát, ha így áll a dolog, akkor abból kell sütnünk, ami otthon van. Ezek pedig a következő hozzávalók:
fél kg fehér liszt
fél kg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg élesztő
1+5 dl tej
1 teáskanál cukor
2 dl olaj (lehet kókuszolaj, olívalolaj, de a legjobb a napraforgóolaj)
2 evőkanál só
25 dkg margarin+ízlés szerint só
a kiflik tetejére olívaolaj+szezámmag és/vagy köménymag
1 dl tejet az 1 teáskanál cukorral meglangyosítjuk, majd beletesszük az élesztőt és felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, amibe beletesszük a sót. Kis mélyedést készítünk a lisztkupacba, majd beleöntjük az élesztős tejet, az olajat és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk, majd letakarva meleg helyen kelesztjük. Ha duplájára kelt, gyúródeszkára vagy –lapra öntjük, átgyúrjuk, majd négy részre osztjuk. Ezeket újra átgyúrjuk, majd az első adagot kör alakúra nyújtjuk. A kört 4 részre osztjuk, majd minden negyedet még 3 részre vágjuk. 12 kis háromszögünk lesz egy negyed tésztából. A margarint kis kockákra vágjuk, és mindegyik cikkbe teszünk egy-egy kis margarindarabot, amire szórjunk kevés sót. (De ha a sót és a margarint robotgéppel összedolgozzuk és ezt kenjük a kis körcikkekre, az is szuper megoldás.) Feltekerjük, kiolajozott tepsibe tesszük, majd lekenjük olívaolajjal, és mindegyik tetejét megszórjuk sóval és szezámmaggal vagy köménymaggal. A maradék tésztával is így járunk el. Ha a kis kiflik még kelnek egy kicsit a tepsiben, az nem árt, sőt! 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 40 percig sütjük! Finom, ropogós kifliket kapunk, amik másnap is puhák, ízletesek maradnak!