Adj új értelmet a cukkini létének! – Készíts belőle lasagnét!
A cukkini semleges íze miatt rengeteg étel alapja lehet. Legyen szó főzelékről, egy könnyű sütiről, töltött vagy rántott fogásról, ez a zöldségféle jó szolgálatot tehet. És most egy nem éppen kalóriaszegény étel, a lasagne egyik alapjául is a figyelmedbe ajánljuk.
Na jó, a tejszínnek és a marhahúsnak köszönhetően így sem lesz éppen diétás ez az olaszos főétel, de azért az, hogy a rétegek közé nem tészta-, hanem cukkinilap kerül, valamivel barátságosabb lesz, már ami a kalóriatartalmát illeti. Íme, a hozzávalók:
1 db nagyobb hagyma
1 kg cukkini
fél kg marhahús
1 doboz darabolt paradicsom
1 evőkanál paradicsomvelő
1 dl tej
20 dkg krémsajt
1 gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt sajt
tejföl
olívaolaj
oregánó
édes pirospaprika
kakukkfű
petrezselyem
só, bors
A cukkinit mosd meg, majd hosszában vágd fel ujjnyi vastagságú darabokra. Serpenyőben hevíts zsiradékot, majd pirítsd meg a szelet mindkét oldalán. Ha éppen be van kapcsolva a grill, akár a rácsra is rárakhatod a cukkinidarabokat. Előtte kend le olívaolajjal és sózd, borsozd. A hagymát pucold meg, kockázd fel, majd serpenyőben pirítsd üregesre. Mehet hozzá a fokhagyma, amit szintén dinsztelj meg. Majd dobd rá a húst, hadd piruljon az is. Ha már szép színt kapott a husi, sózd, borsozd, mehet rá a pirospaprika, majd a paradicsomvelő. Kicsit főzd így együtt, aztán tedd bele a paradicsomdarabokat, a fűszerezd kakukkfűvel, sóval, borssal, oregánóval, illetve ízlés szerint még egy kis paprikával. Körülbelül 10 percig kis lángon főzd, majd a végén add hozzá a petrezselymet is. A tejet és a sajtkrémet némi sóval, borssal, szerecsendióval keverd krémesre, ízlés szerint mehet bele némi tejföl is, aztán keverj bele 5 dkg reszelt sajtot. Egy hőálló tálat kenj ki zsiradékkal, majd fektess bele 1 réteg cukkinit. Erre mehet a húsos szósz, majd a reszelt sajt, és így tovább, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére szószos réteg, illetve arra reszelt sajt kerüljön, erre ügyelj! A sütőt 200 °C-ra melegítsd elő, majd süsd meg benne a lasagnét, nagyjából fél óra alatt. Magában fogyasztva, de egy könnyű salátával is finom!
Forrás: chefkoch.de