Maradék tejföl, mi legyen a sorsod? – Szuper tippek, ha rajtad maradt néhány doboz
Veled is előfordult már, hogy néhány doboz tejföl elbújt valahova a hűtőben, és csak a lejárati idő előtt került elő? Vagy az, hogy megvettél egy nagyobb dobozzal, nem használtad fel az egészet, a maradék pedig állt a hűtőben, de fogalmad sem volt, mi legyen a sorsa? Most segítünk!
A maradékok felhasználása általában minden esetben okoz némi fejtörést, ám egy kis leleményességgel könnyen varázsolhatunk belőle egy fincsi vacsit, vagy éppen desszertet az asztalra. Nincs ez másként a hűtőben maradt tejföllel sem, sokoldalúan felhasználható, csupán egy kis fantázia kell hozzá!
Ha maradnál a hagyományos verziónál
1-2 pohár tejföl könnyen felhasználható, mert rengeteg finom étel készül tejföllel.
- A legegyszerűbb! A túrós tészta, de akár a „sima” sajtos tészta is elképzelhetetlen tejföl nélkül. No, és persze a kőrözött igencsak fontos alapanyaga a tejföl, de a túrós palacsinta tölteléke is megkívánja a „kenőanyagot”.
Ha kipróbálnál valami újat!
Egy gyors ragu? Ha jöhet, akkor szerezz be virslit, vagy éppen csirkemellet. Előbbit karikázd fel, utóbbit pedig csíkozd fel. Pirítsd meg egy kevés zsiradékon, akár némi hagymát is dobhatsz alá. Közben a tejfölt fűszerezd be, és ha a virsli/hús megpirult, öntsd rá a fűszeres szószt. Rottyantsd össze az egészet! Tésztával, rizzsel tálalhatod.
Édességre vágysz? Akkor készítsd el ezt a pofonegyszerű kevert sütit. A mérce egy 2,5 dl-es bögre. Keverjünk össze egy bögre tejfölt, 1,5 bögre cukrot (nádcukorból bőven elég kevesebb is), 2 bögre sütőporral elkevert lisztet, 1,5 bögre mazsolát, diót, csokit, aszalt gyümölcsöt. Ízesíthetjük kókuszreszelékkel, citromhéjjal, fahéjjal, amihez éppen kedvünk van. Egy kisebb, zsiradékkal kikent, lisztezett tepsibe öntsük a masszát, és 180 °C-on 25-30 perc alatt süssük készre! Tűpróbát érdemes azért tenni!