2016.01.30. 08:28:38 10773 319

Fűtsd magad belülről! – Lélek- és testmelengető fűszerek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kint zimankó, hó, fagy és minden, amivel ilyenkor télen számolnunk kell. A kabát, csizma, „sapkasál” ugyan meleg, de lehetne még fokozni a belső „fűtést”. Egy forró csoki, tea, kakaó, esetleg egy finom forralt bor ilyenkor jól jöhet, ám nem árt, ha a fűszerek között is körbenézünk.

Téli fűszerek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Téli fűszerek

Hogy ezeket a fűszereket magukban, esetleg ételek, italok ízesítőjeként, teaként fogyasztjuk, mindegy is, a lényeg, hogy fűtsenek.:-) Nézzük, miből érdemes válogatni!

A tüzes chili

A benne található kapszaicin felelős azért, ha egy-egy apró falat chili után szinte tüzet okádunk. Ám szintén ennek lehetünk hálásak a paprika testünket melengető hatásáért. A fájdalomszerű érzést követően, amit egy falat chili lenyelése közben tapasztalunk, testünkben boldogsághormon felszabadulásához vezet.

A jó öreg szegfűszeg

Az, hogy díszítésre, illatosításra nagyon is alkalmas, már egészen kiskorunk óta tudjuk, hiszen az ünnepek körül biztos mindenkinél akadt egy-egy szegfűszeggel megtűzdelt narancs vagy mandarin. A forralt borból, de a karácsonyi sütikből, mézeskalácsból sem maradhat ki, ám teába belefőzve is élvezhetjük fűtő hatását.

A különleges szerecsendió

Nálunk a besamel mártás és a spenót egyik kihagyhatatlan fűszere, de néha a cukorborsó főzelékbe is csempészek kicsit, csak az íze végett (mégis, mi másért).:-) Ki hitte volna, hogy az apróra reszelt szerecsendió még a rakott burgonyát, de akár a tejberizst is feldobja. De vigyázat, könnyen túladagolhatjuk! Egy csipet elég belőle, hogy érezhessük „vérpezsdítő”, vagyis melegítő hatását.

Bors, a színes

Hogy fehér, vörös, esetleg fekete, az igazából csak ízlés dolga. Nálunk leginkább a legsötétebb a legkedveltebb, de ha kísérletezni szeretnél, ne légy rest kipróbálni mindegyiket, hogy megtaláld a számodra „legmelengetőbbet”.

Akit már nem kell bemutatni: a gyömbér

A gyömbért nem csak különböző ételekbe, süteményekbe belekeverve fogyaszthatjuk, hanem teát is készíthetünk belőle. Ehhez mindössze 2 bögre vizet és 6-7 szelet gyömbért kell összeforralnunk.

Az örök csodaszer: a fokhagyma

Nem csak felmelegít, de gyógyszer lehet sok bajunkra is. Télen például elengedhetetlen kelléke a házi gyógyszertárunknak, hogy megelőzzük, illetve kikúráljuk magunkat az ilyenkor olyan gyakori köhögős, megfázós, náthás „kórokból”. Nyersen a legjobb, de ha meg szeretnénk főzni, illetve ízesítőként használjuk, a felszelés után néhány percig hagyjuk „levegőzni”, hogy felszabadulhassanak a benne lévő hatóanyagok és csak ezután kerüljön az ételbe.

Forrás: gesund.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy doboz, ezer lehetőség – mit készíthetsz az üres tejesdobozból?

Ki gondolná, hogy az egyszerű tejesdoboz több, mint egy múló csomagolás? A legtöbben automatikusan a szelektív kukába dobjuk, pedig ez a strapabíró, vízálló anyag igazi kincsesbánya az otthoni kreatív újrahasznosításhoz. Egy kis olló, ragasztó, némi festék – és máris új életet lehelhetünk belé. Az újrahasznosítás nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem szórakoztató és alkotó tevékenység is, amihez nem kell különösebb kézügyesség.

Sült zöldségek új köntösben – mediterrán hangulat a tányéron

A sült zöldség sokak fejében még mindig a diétás kompromisszum szinonimája – pedig távolról sem kell, hogy unalmas legyen. Egy kevés olívaolaj, néhány illatos mediterrán fűszer és egy krémes mártás segítségével pillanatok alatt olyan fogássá válhat, amit öröm elkészíteni és még nagyobb élmény elfogyasztani. Mutatjuk, hogyan lesz a legegyszerűbb alapanyagokból illatokban és színekben gazdag vacsora.

Bőrápolás belülről – tápláld a szépségedet a tányérról

A szép bőr nem a fürdőszobában kezdődik, hanem a konyhában. Hiába kenjük magunkra a legdrágább krémeket, ha a szervezetünk nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, a bőrünk fakóvá, fáradttá válik. A bőrápolás belülről éppolyan fontos, mint a külső gondoskodás – hiszen amit megeszünk, az végső soron a bőrünkön is látszik.