2016.01.30. 08:28:38 9931 319

Fűtsd magad belülről! – Lélek- és testmelengető fűszerek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kint zimankó, hó, fagy és minden, amivel ilyenkor télen számolnunk kell. A kabát, csizma, „sapkasál” ugyan meleg, de lehetne még fokozni a belső „fűtést”. Egy forró csoki, tea, kakaó, esetleg egy finom forralt bor ilyenkor jól jöhet, ám nem árt, ha a fűszerek között is körbenézünk.

Téli fűszerek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Téli fűszerek

Hogy ezeket a fűszereket magukban, esetleg ételek, italok ízesítőjeként, teaként fogyasztjuk, mindegy is, a lényeg, hogy fűtsenek.:-) Nézzük, miből érdemes válogatni!

A tüzes chili

A benne található kapszaicin felelős azért, ha egy-egy apró falat chili után szinte tüzet okádunk. Ám szintén ennek lehetünk hálásak a paprika testünket melengető hatásáért. A fájdalomszerű érzést követően, amit egy falat chili lenyelése közben tapasztalunk, testünkben boldogsághormon felszabadulásához vezet.

A jó öreg szegfűszeg

Az, hogy díszítésre, illatosításra nagyon is alkalmas, már egészen kiskorunk óta tudjuk, hiszen az ünnepek körül biztos mindenkinél akadt egy-egy szegfűszeggel megtűzdelt narancs vagy mandarin. A forralt borból, de a karácsonyi sütikből, mézeskalácsból sem maradhat ki, ám teába belefőzve is élvezhetjük fűtő hatását.

A különleges szerecsendió

Nálunk a besamel mártás és a spenót egyik kihagyhatatlan fűszere, de néha a cukorborsó főzelékbe is csempészek kicsit, csak az íze végett (mégis, mi másért).:-) Ki hitte volna, hogy az apróra reszelt szerecsendió még a rakott burgonyát, de akár a tejberizst is feldobja. De vigyázat, könnyen túladagolhatjuk! Egy csipet elég belőle, hogy érezhessük „vérpezsdítő”, vagyis melegítő hatását.

Bors, a színes

Hogy fehér, vörös, esetleg fekete, az igazából csak ízlés dolga. Nálunk leginkább a legsötétebb a legkedveltebb, de ha kísérletezni szeretnél, ne légy rest kipróbálni mindegyiket, hogy megtaláld a számodra „legmelengetőbbet”.

Akit már nem kell bemutatni: a gyömbér

A gyömbért nem csak különböző ételekbe, süteményekbe belekeverve fogyaszthatjuk, hanem teát is készíthetünk belőle. Ehhez mindössze 2 bögre vizet és 6-7 szelet gyömbért kell összeforralnunk.

Az örök csodaszer: a fokhagyma

Nem csak felmelegít, de gyógyszer lehet sok bajunkra is. Télen például elengedhetetlen kelléke a házi gyógyszertárunknak, hogy megelőzzük, illetve kikúráljuk magunkat az ilyenkor olyan gyakori köhögős, megfázós, náthás „kórokból”. Nyersen a legjobb, de ha meg szeretnénk főzni, illetve ízesítőként használjuk, a felszelés után néhány percig hagyjuk „levegőzni”, hogy felszabadulhassanak a benne lévő hatóanyagok és csak ezután kerüljön az ételbe.

Forrás: gesund.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...